Hyönteistalouden akateeminen kehittämisyhdistys ry

Hyönteistalouden akateeminen kehittämisyhdistys eli Unibugs (Academic association of insect economy / AAIE) on Suomen ensimmäinen hyönteistaloutta edistävä yhdistys, jonka ovat perustaneet Helsingin yliopiston opiskelijat. Yhdistyksen tavoitteena on tuoda yhteen eri tieteenalat, tutkijat ja yritykset hyönteistalouden edistämiseksi. Suomella on mahdollisuuksia olla hyönteistalouden osaamisen kärkijoukossa. Luomme hyönteistalouden osaajien verkostoa, jonka avulla Suomesta tulee hyönteisten hyötykäytön mallimaa.

Hyönteistaloutta voitaisiin Suomessa hyödyntää esimerkiksi täysin uudella maatalouden ja tekniikan toimialalla, jossa hyönteisiä tuotettaisiin elintarvike- ja rehukäyttöön. Lisäksi hyönteistalous voi edesauttaa lääke-, kemian ja energiateollisuuden innovaatioiden syntymistä. Hyönteisten käytössä erilaisiin tarpeisiin piilee valtava kehityspotentiaali, joka palvelee niin taloudellisia kuin ekologisia intressejä.

Onnistuakseen Suomessa hyönteistalous vaatii kuitenkin paljon tutkimustyötä ja kansainvälistä yhteistyötä yli tieteenrajojen. Suomi on nyt hyönteisten hyötykäytön suhteen noin vuosikymmenen jäljessä muita eurooppalaisia huippututkimusta tekeviä maita. Vaarana on, että muiden maiden kehitys ajaa tätä vauhtia auttamattomasti meistä ohi. Tarvitaan siis rohkeutta uskaltaa tehdä käänteentekevä ratkaisu ja nopeasti ryhtyä rakentamaan Suomeen uutta toimialaa hyönteisistä.

Hyönteistalouden akateeminen kehittämisyhdistys ajaa hyönteistalouden asiaa verkostoimalla alan osaajat ja siitä kiinnostuneet toimijat yhteen. Yhdistys haluaa tuoda hyönteistalouden opetuksen suomalaisiin yliopistoihin ja korkeakouluihin, sekä järjestää ja tuoda kansainvälisiä seminaareja Suomeen edesauttamaan alan kehitystä. Yhdistys myös toimii merkittävänä toimijana hyönteistaloutta helpottavien lakimuutosten läpiviennissä.

Keskittämällä yhteisiä voimavaroja hyönteisten hyödyntämisen tutkimukseen, on mahdollista löytää mitä uskomattomampia tapoja luoda kestävää talouskasvua ”win-win”-periaatteella. Suomi tarvitsee talouskasvun lisäksi uusia innovaatioita, maailma taas tarvitsee heräämistä ruokakriisiin sekä ekologisen ja eettisen ruoantuotannon mahdollisuuksiin. Hyönteistalous voi olla vastaus näihin kaikkiin.

Unibugs-logo

Jauhopukin toukista saa suklaisia leipomuksia ja kauramaisen maukasta jäätelöä!

Pähkinänkuoressa siis haluamme:

• innostaa opiskelijoita, opetuslaitoksia, yrityksiä ja yksityishenkilöitä hyönteisten hyötykäyttöön maatalouden ja tekniikan toimialalla. Käytännössä tämä tapahtuu erilaisin tapahtumin, infotilaisuuksin ja järjestämällä paljon mahdollisuuksia maistaa ruokahyönteisiä.
  • jouduttaa EU:n uuselintarvikelain muuttumista. Kyseinen laki estää hyönteisiin liittyvän liiketoiminnan aloittamisen Suomessa tällä hetkellä.
  • tuoda hyönteisten hyötykäytön suomalaisten yliopistojen ja korkeakoulujen opetukseen.
  • verkostoida alasta kiinnostuneet ihmiset ja yritykset toisiinsa.
  • luoda puitteet hyönteisten hyötykäyttöä käsittelevien kandi- gradu- ja väitöskirjatöiden syntymiselle.

Tule mukaan toimintaamme!

Yhdistyksen toiminta alkoi 31.8.2015 ja jäsenmäärä kasvaa jatkuvasti! Liity sinäkin jäseneksi!

Muista myös:

Herkkua

Ravintolakoulu Perhon tulevat ammattikokit loihtivat hyönteisjauhojen kanssa upeita luomuksia.